DVB-T2, H.265, HEVC, OIV… hoću li moći gledati naš TV program od 2019.?

Spremate si priuštiti lijepi, novi TV? Čestitamo! No, jučer vas je HAKOM prestrašio objavom da će Hrvatska od 2019. preći na novi digitalni standard za prijenos programa DVB-T2 s novim codecom H.265 / HEVC, što su objavili i svi dnevni listovi. Čeka li nas novo kupovanje STB kutija da bi smo mogli pratiti dnevnik? Hoće li današnji televizori zastarjeti preko noći za tri godine?

A taman smo pokupovali nove televizore sa DVB-T TV tunerima! Zar moramo opet kupiti novi TV? Ili barem bezvezne STB kutije da bi smo mogli pratiti domaći program od 2019.?

Citat sa Hakomovih stranica: "U tijeku je izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz, koja će definirati vremenski okvir prelaska na DVB-T2 sustav, kao i sustav kodiranja koji će se koristiti. Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine.

Očekuje se da će se prelazak na DVB-T2 sustav u Republici Hrvatskoj (RH) dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. – 2020.), no svakako ne prije 2019. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) vodi Povjerenstvo za izradu prijedloga Strategije.

PhilipsTV_carousel_

Naime, zbog oslobađanja radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija, znatno se smanjuje raspoloživost tog spektra za digitalnu zemaljsku televiziju.

Kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju, u periodu do 2030. potreban je prelazak na novi i učinkovitiji sustav digitalne televizije DVB-T2 te novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Strategija će također definirati i kakvoću slike programa, koji će se emitirati u budućim DVB-T2 multipleksima, te se očekuje da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike.
 
Paralelno sa Strategijom pripremit će se i nova inačica Preporuke o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH.

Zbog prilagodbe sustava, u periodu od 2019. do 2021., građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB – Set Top Box uređaje). Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da isti podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH. 

Predviđa se jasno označavanje prijamničke opreme od početka 2017., kako bi korisnici znali da će na opremi koju kupuju moći primati DVB-T2 signal s H.265/HEVC sustavom kodiranja. Ukoliko građani u međuvremenu kupuju novi TV prijamnik, što nije nužno prije promjene standarda u periodu 2019. – 2021., uputno je da obrate pozornost na podržani standard, kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti"

O čemu se tu radi? DVB-T2 je najnoviji standard digitalnog bežičnog prijenosa slike i zvuka, dok je H.265 / HEVC novi kodek za kompresiju signala, koji je znatno učinkovitiji od H.264 i koji dolazi u 4K Blu-ray filmovima. Konkretnije – film kodiran u H.264 je otprilike dvostruko veći od filma kodiranog u H.265. kodeku, što pogoduje bežičnom prijenosu.

Ok, dosta tehnikalija: ako danas kupim novi TV u Sancta Domenici, hoće li raditi normalno od 2019.?

Vjerojatno znate da Sancta Domenica prodaje televizore pet odabranih tvrtki: Samsung, Sony, LG, Panaosnic a od nedavno i Philips, koji po svim parametrima spadaju u sam svjetski vrh.

LG_pickbox_carousel_pikec

Kratki odgovor je: da, velika većina televizora u našoj ponudi će normalno prikazivati naš TV program i iza 2019. godine. Konkretnije, po brandovima, situacija je sljedeća:

Samsung televizori

Svi Samsung televizori sa DVB-T2 TV tunerom u našoj ponudi, 2015, i 2016. godišta, bez obzira radi li se o FullHD ili 4K televizorima, će moći ispravno prikazivati DVB-T" signal kodiran u H.265 / HEVC video kodeku.

LG televizori

Svi 4K LG televizori 2015. i 2016. godišta imaju DVB-T2 TV tuner, te podržavaju i novi H.265/ HEVC kodek kao i FullHD modeli serije LF630

Sony televizori

Svi Sony 4K televizori 2015. i 2016. godišta podržavaju H.265 / HEVC kodek.

Panasonic televizori

Svi Panasonic 4K televizori 2015. i 2016. godišta podržavaju H.265 / HEVC kodek.

Philips televizori

Svi Philips  4K televizori 2015. i 2016. godišta podržavaju H.265 / HEVC kodek.