CES 2017 pregled novosti

CES 2017 je donio mnoštvo noviteta, od kojih su neki zaista uzbudljivi. Najviše je promjena, očekivano, na televizorima koji će ove godine dodatno unaprijediti kvalitetu slike. Što nam donose top brandovi u 2017., te što se krije iza novih marketinških kratica?

Prema očekivanjima, top brandovi su predstavili svoje nove televizore za 2017. godinu. U pravilu ne baš cijeli lineup, fokus je na flagship uređajima, koji su pak vrlo zanimljivi.

Trendovi su jasno naznačeni, i raduju –  ove godine će LCD doživjeti veliki preporod, a sve više ćemo gledati i sjajnih OLED televizora. Smart TV platforme su samo evoluirale, i to minimalno, uz nešto brži hardver sada će raditi još bolje.

OLED TV će postati svijetliji, baš kao i LCD televizori koji pariraju višm svjetlinom i boljim prikazom boja po danu. Samsung je predstavio QLED klasu, što je marketinški naziv za nasljednika dvije godine starih SUHD televizora, a sličnu tehnologiju koristi i LG u ovogodišnjim Super UHD (LCD) televizorima.

Radi se o novom, finijem Quantum Dot sloju, sa manjim i zaobljenijim nano česticama. Rezultat je čišće svjetlo što donosi višu svjetlinu, širi spektar boja, nešto bolji kontrast i bitno bolji vidljivi kut. A to je izvrsno, jer je upravo vidljivi kut bio najslabija točka televizora sa VA matricama (Samsung, Sony…). 


Dobar vidljivi kut znači da TV možete gledati iz bilo kojeg dijela sobe, bez gubitka zasićenosti boja i kvalitete kontrasta. 

Viša svjetlina i 100% DCI-P3 spektar boja, tj. volumen boja (Samsung Color Volume) omogućavaju vjeran prikaz boja bez obzira na svjetlinu. Sve nijanse plavog neba će biti vjerno prikazane bez clippinga, iako sunce probija kroz oblake pa je sve zajedno jako svijetlo (tipičan primjer HDR efekta).

Pogledajmo što nam dolazi za koji mjesec…

Samsung QLED TV

Samsung je predstavio QLED seriju Q7, Q8 i Q9. Zanimljivo, top model Q9 je ravan, dok su Q7 i Q8 dostupni u ravnim i zakrivljenim inačicama.


Samsung QLED televizori mogu postići vršnu svjetlinu između 1500 i 2000 niiti (SUHD nešto iznad 1000, obični TV cca 300 niti) i prikazati 100% DCI-P3 spektar boja (SUHD je bio nešto iznad 90%). Color volume, tj volumen boja je prednost u odnosu na OLED tehnologiju.

Ukratko, Samsungovi televizori su sposobni prikazati 100% DCI-P3 spektra boja bez obzira na svjetlinu boje. Kod OLED televizora to nije moguće, jer svjetlina pada sa površinom, pa se mijenja i izgled boje.

Samsung QLED TV će imati prednost kod prikaza svijetlih nijansi boja na velikim površinama, primjerice u kadrovima kada sunce proviri kroz oblake. Ili, kada treba prikazati bilo koju svijetlu, ali fino zasićenu boju na velikoj površini.

Prvi dojmovi sa CES-a su fantastični, Samsung QLED je riješio glavni problem – uzak videljivi kut, a poboljšana je i razina crne (kontrast). 

LG Super UHD TV + OLED TV

LG-evi premium televizori su već tri godine oni s OLED tehnologijom, ali ove godine gledat ćemo, prema svemu sudeći, vidljivo bolje LCD televizore sa IPS panelom i Nano Cell tehnologijom.

Obećanje je zaista impresivno: LG kaže da će novi Super UHD TV pod kutem od 60% biti bez gubitka na kvaliteti boja! To su rezultati koji zalaze u OLED klasu i realno, bolji vidljivi kut od ovoga zapravo nije potreban…


LCD je unaprijeđen, ali isto vrijedi i za OLED televizore koji su sada četvrtinu svijetliji, štedljiviji i s boljih HDR efektom. LG-eva linija OLED televizora za 2017. sastoji se od modela 77/65W7, 77/65G7, 65/55E7, 65/55C7 i 65/55B. 

Serija B7 i C7 donosi tanak dizajn, E7 i G7 imaju dizajn Picture-on-Glass, dok serija W7 donosi jedinstveni dizajn Picture-on-Wall. Svi modeli nude top kvalitetu slike, s beskonačnim kotrastom, savršenim vidljivim kutom i brzim vremenom odziva. Cijeli OLED lineup podržava Dolby Vision HDR, i Dolby Atmos zvuk.

LG je predstavio i Dolby Vision UHD Blu-ray player, LG UP970 koji fino pristaje uz njihove, ali i drgue UHD televizore.

Sony – prvi OLED TV, detalji o XE LCD lineupu

Sony je predstavio OLED televizor Bravia A1 seriju dostupnu u dijagonalama od 55″, 65″ i 77″. Naravno, tu je Android TV, novi procesori slike te jedinstven zvučni podsustav – bez zvučnika!


Sony Bravia A1E podržava Dolby Vision HDR standard i svakako će konkurirati za najbolji TV 2017. godine, no možda je najzanimljiviji zvučni podsustav, ili preciznije, izostanak istog – Sony A1 nema zvučnike!

Zvuk dolazi od samog panela, koji vibrira i "glumi" zvučnik. Prema prvim dojmovima sa CES-a, to radi jako dobro, a subwoofer je smješten u stalak sa stražnje strane.

Sony je predstavio i svoje 4K HDR LCD televizore za 2017. godinu. Sony ZD9, predstavljen krajem 2016. ostaje flagship i za 2017. godinu, koji se ističe po najpreciznijem lokalnom zatamnjenju.

Sony XE94/93 dobivaju unaprijeđeni Slim Backlight Drive +, i dalje najbolji EDGE LED sustav lokalnog zatamnjenja, koji nudi povišenu preciznost te time i bolji dojam kontrasta.


Sony je unaprijedio i čipset koji vrti Android TV 6.0 Marshmallow, iako još ne znamo detalje, te procesore slike – sada je tu X1 Extreme procesor. Kako je i do sada po procesiranju slike bio u samom vrhu, od 2017. lineupa očekujemo samo najbolje.

Panasonic EZ1000 OLED TV

Panasonic se također pohvalio OLED televizorom vrhunske klase, serijom EZ1000. Opremljen je vrhunskim Studio Colour HCX2 procesorom sa “Delta Zero” preciznosti. Naime, zahvaljujući 3D LUT (look-up tables) koji su slični onima koje Panasonic koristi u profesionalnoj proizvodnji filmskog i televizijskog sadržaja, EZ1000 korisnicima donosi najprecizniji prikaz boja u svijetu televizora.

 


Općenito, Panasonic oduvijek teži što je moguće vjernijem prikazu slike pri čemu koristi svoje bogato iskustvo u izradi profesionalnih monitora na kojima se montiraju Hollywoodski filmovi.

Panasonic nije prikazao LCD TV lineup za 2017, ali su predstavili nove fotoaparate i objektive. Panasonic LUMIX GX800, FZ82, GH5. 

Panasonic ima i tri nova UHD Blu-ray playera – modele DMP-UB400, UB310 i UB300, a bilo je tu i VR naočala, auto tehnologije, HiFi uređaja…

 

Philips 2017 TV lineup

Philips je predstavio nove modele serije 4000, 5000, 6000, 7000 i 8000. Veći je naglasak na HDR slici od prošle godine, osnovni 4K HDR dobivate već korak iznad početnog modela, u seriji 5000. 

Serija 6000 i 7000 su iste po specifikacijama. Mogu se pohvaliti sa Dolby Vision i HDR10 kompatibilnosti, dok je serija 7000 rezervirana za king size dijagonale (za američko tržište, do 98" je serija 6000, iznad 7000 – vidjet ćemo za EU kad stignu).

Raduje PMR 120 – je li to Philips prvi odlučio stati na loptu besmislenim razbacivanjem lažnim hertzima? Dakle, to su 100 / 120 Hz televizori (za usporedbu, kod Samsunga je to od serije 7000 naviše).

Serija 8000 je top model, sa najširim spektrom boja i također Dolby Visio i HDR10 certifikatima, te s naprednim pozadinskim osvjetljenjem Bright Pro te sa 200 Hz panelom.

Bez obzira koji TV ili brand preferirate, sasvim je jasno – nova 2017 generacija donosi napredak, i to opipljiv. Zapravo vidljiv. Jedva čekamo proljeće…