Best of IFA 2017

IFA sajam u Berlinu je najveći europski sajam elektronike Europi. Nije specijaliziran poput CES-a (novi TV-i) ili Barcelone (novi mobiteli) no IFA donosi pomalo od svega uključujući dosta informatike. 

IFA je pokazala neke trendove. Primjerice, tableti su sve manje zanimljivi kupcima, digitalni fotoaparati također – krivac u oba slučaja su novi mobiteli – a i VR se nekako ispuhao na realne dimenzije.

Dolazi nam Windows Mixed Reality. kako to izgleda, pogledajte u videu:

Sve su popularnije i fitness narukvice, activity trackeri. Ništa neobično – nude većinu mogućnosti pametnog sata, u manjem i jeftinijem pakiranju. Za sportaše su i bolji odabir…

Zanimljiv je trend povratka vinilu u HiFi svijetu. Raste prodaja ploča i gramofona, pa je čak i Sony – prethodnik digitalnih tehnologija – nakon 21 godinu pauze počeo ponovno tiskati ploče. Očito, nostalgija puca HiFiste na najjače :-)

LG Electronics

LG je predstavio LG V30, novi flagship koji donosi neviđene video mogućnosti, po prvi puta F1.6 objektiv, OLED zaslon, premium stakleni dizajn ali i otpornost na (blaže) padove.

LG V30 je ozbiljan kandidat za najbolji mobitel godine, i nudi sve ono što nam je nedostajalo na LG-u G6. OLED, ovogodišnji top hardver, još bolje kamere…

LG se pohvalio i novom perilicom suđa sa parnom tehnologijom, LG SteamClean, novim projektorima i gaming monitorima.

Pokazali su i svoju paletu izvrsnih televizora, s naglaskom na OLED modele koje možete kupiti već danas.

Sony

Sony je predstavio nove flagship Xperie: XZ1 (5.2″, nasljednik XZ modela) i XZ1 Compact (4.6″). Maleni XZ1 Compact ima hardver najboljih mobitela današnjice: Motion Eye kameru sa super slow motion videom, HDR zaslon, SD835 čipset. To je super, aktualni Sony X Compact ima hardver srednje klase.

Sony je predstavio i zanimljivi Sony Smart Speaker LF-S50G sa Google Assistantom, te WF-1000X bežične in ear slušalice s aktivnim poništenjem buke.

Samsung

Glavna zvijezda Samsungovog štanda je novi Gear Sport, vrlo atraktivan sportsko – pametni sat s obiljem mogućnosti. Nimalo ne zaostaje niti Gear Fit 2 Pro, fitnes narukvica visoke klase s GPS-om i vlastitom memorijom za muziku.

Nove bežične Gear Icon X 2018 slušalice su dobile veću bateriju i Bixby asistenta.

Predstavljen je i Samsung Q8F, ravni premium QLED televizor, koji je sada alternativa zakrivljenom Q8C televizoru. Samsungovi QLED televizori donose jako dobar kontrast, širi vidljivi kut, izvrsno procesiranje i visoku svjetlinu slike.

q8f

S obzirom da Q7 (ulazni QLED model) dolazi u ravnoj i zakrivljenoj inačici, sada je to slučaj i sa Q8. Top model, Q9, je isključivo ravan. Trend zakrivljenih televizora polako prolazi, lijepo je što Samsung daje alternativu u visokoj klasi.

Samsung je prikazao i novi QuickDrive perilicu, kojoj treba samo 49 minuda da opere vaše rublje.

Philips

Philips je tek sada predstavio svoj prvi Quantum Dot LCD televizor (Samsung ima 3. generaciju na tržištu, QLED) serije 8602. Tvrtka je u naletu ove godine, imaju i novi, jako dobar P5 procesor slike.

Prisjetimo se, quantum dot televizori imaju širi spektar boja i višu svjetlinu u odnosu na klasične LCD televizore, što pogoduje HDR prikazu.

Philips je ove godine predstavio novi P5 procesor slike koji se pokazao izvrsnim. Koristi ga u top modelima a tu je naravno i Ambilight te Android TV.

Od ove godine, serija 9000 – top model – dolazi isključivo s OLED panelom. Kao i drugi brandovi, Philips kupuje OLED panele od LG-a.

Zahvaljujući jako dobrim procesorima slike, OLED panelu, Ambilightu i Androidu Philips 9603 će zabrinuti mnoge konkurente u visokoj TV klasi.

Acer

Acer je predstavio dvije zanimljive 360 kamere, Holo360, Vision360 i Xtro360- Prva dva doalze s 3″ zaslonom i mogućnosti editiranja videa – s time su prvi na svijetu, dok je Xtro360 top model s većim zaslonom i live streamingom.

Acer je predstavio i atraktivna računala, od prvog 2u1 hibrida s vodenim hlađenjem i intel Core procesorima osme generacije, preko novih monitora, all in one računala do tankih premium prijenosnika poput Swifta 5, mase samo 0.9 kg.

Asus

Glavna novost na Asusovom štandu su Mixed Reality naočale i luksuzni ZenBook prijenosnici. Tanki, lagani, s top hardverom i prekrasnim dizajnom ZenBook 3 je pravi primjer kako treba izgledati premium laptop.

Asus je lako svrstati među nove brandove, ali to je pogrešno: ta je tvrtka premium proizvođač već više od dvadeset godina. Izrasla je na matičnim pločama za Pentiume koje su bile bolje od originalnih, tada jedino priznatih Intelovih.

Huawei

Nismo vidjeli niti jedan novi mobitel – Huawei Mate 10 dolazi u desetom mjesecu – ali tvrtka je prikazala svoj vlastiti čipset, Kirin 970 koji bi mogao preuzeti titulu najbržeg u 2017. godini.

Osim toga, ima i vlastiti AI čip koji će brinuti o manje više svim komponentama mobitela. To donosi umjetnu inteligenciju na vašem mobitelu, ne u cloudu kao kod drugih AI rješenja (Google Asistant, Bixby…). Prvi mobitel sa Kirinom 970 će biti spomenuti Mate 10, a očekujemo ga i u P11 flagshipu za 2018. godinu.