Android vs iOS vs Windows – koji OS odabrati?

Kupujete li novi mobitel po inerciji? Krenuli ste s Androidom, automatski isključujete druge platforme. No, ponekad je zaista trava zelenija kod susjeda. Možda upravo konkurentska platforma bolje odgovara vašim potrebama…

Kako znati koja platforma vam bolje odgovara? Čak i ako isprobate mobitel u trgovini, to je prekratko vrijeme da bi ste mogli odgovoriti na ovo pitanje. Čemu mijenjati nešto što je dobro? Zato jer možda postoji bolji sustav, po vašoj mjeri.

Aktualni operativni sustavi za smartphone su Google Android Lollipop 5.1.1, Apple iOS 8 te Microsoft Windows Phone 8.1.

Treba znati da će iOS dobiti nadogradnju na iOS9 u rujnu, kad izlazi novi iPhone, dok će Microsoft sa 8.1 prijeći na 10, revolucionarni operativni sustav koji će imati iste aplikacije kao i na destop računalima. Neće više biti Windows Phone operativnog sustava, nego pravi, pravcati Windows 10. Kada izlazi nova desetka? Krajem ovog mjeseca, dakle za nekoliko dana. Više o tome pročitajte ovdje.

Google Android na jesen dobiva 5.2 inačicu, koja je do sada bila poznata pod nazivom Androd M, no radi se o evoluciji postojećeg Lollipopa 5.1.1

Usporedili smo tri najbolja i najpopularnija operativna sustava za mobitele u glavnim kategorijama. Neka vas promjena ne plaši – praksa je pokazala da se na novo sučelje i operativni sustav naviknete za par dana, a manje više svi premium proizvođači nude i softver koji vam olakšava prijenos ne samo podataka poput slika, videa i muzike, nego i programa, postavki maila, WiFi mreže itd.

Korisničko sučelje

 

Sva tri kandidata nude podjednaku funkcionalnost, serviranu na bitno drugačiji način.

Ako želite mijenjati izgled vašeg sučelja, ikona i zapravo svega na mobitelu, Android vam je prvi i jedini odabir. Osim brojnih widgeta (programčića koji nešto prikazuju, npr. prognozu, vijesti, fotke…) koje možete stavljati na početne zaslone (Home Screen), možete i instalirati neki od launchera i potpuno promijeniti kompletan izgled vašeg telefona.

Apple iOS 8 je napokon donio mogućnost instalacije widgeta, ali ograničenih na notifikacije. Applov početni zaslon i dalje izgleda slično kao i ranije: s mnogo ikona programa ili direktorija.

Kod Microsofta možete mijenjati boje, te donekle veličinu i raspored pločica (tiles) na naslovnici, no vidjet ćemo kako će to sve izgledati na desetki koja samo što nije…


Brzina i glatkoća rada ovisi o hardveru, ali najbolja je na iOS i Microsoft operativnim sustavima, gdje čak i na inferiornom hardveru radi glatko. Primjerice, Windows Phone radi na dvojezgrenim procesorima bolje nego Android na bitno bržim quad i octa core procesorima. Androd u načelu radi OK, no svako malo si priušti pokoji trzaj, što nije slučaj s druga dva operativna sustava.

Koje je sučelje najbolje? Ovisi o vašim prioritetima. Andorid nudi najviše opcija, no ako ne volite previše "prčkati" po mobitelu, iOS i Microsoft su vjerojatno bolji odabir.

Aplikacije

Na ovom području Apple s lakoćom pobjeđuje: App Store nudi 1.4 milijuna aplikacija nasuprot 1.5 milijuna Androidovih, te 300.000 u Windows Storeu. No, nije sve u brojkama: iOS aplikacije su bolje optimizirane, imaju ujednačeno korisničko sučelje i općenito su u prosjeku kvalitetnije od onih za Android. Zbog čega?

 

Jer Apple znatno pomnije testira i provjerava aplikacije prije nego ih pusti u App Store od Googlea. Iako postoji mnogo dobrih i besplatin aplikacija / igara na Google Playu, tu je i poveliki broj loših, jako loših pa čak i malicioznih aplikacija.

Microsoft je ovdje dvije klase slabiji. Aplikacija ima malo – iako 300.000 zvuči respektabilno, no primjerice u broju i kvaliteti igara nema što tražiti u usporedbi s konkurentima.


To vrijedi i za druge aplikacije. Ipak, Windowsi 10 će to vrlo vjerojatno promijeniti, a ako danas kupite Windows 8.1 mobitel dobit ćete besplatnu nadogradnju na desetku.

Hardver i brzina rada

Google Android je uvjerljivo najslabiji operativni sustav što se optimizacije brzina rad tiče. Razlog jest veliki broj podržanog hardvera, od low end do najnovijih flagshipa, no praksa pokazuje da za podjednaku brzinu rada Android mora imati najsnažniji hardver. I ima; octa core procesori s brzim grafičkim karticama na papiru rade krugove oko Appleovog dvojezgrenog procesora, no u praksi to nije tako.

Štoviše, često je Apple brži u mnogim mjerenjima, od brzine otvaranja aplikacija do brzine surfanja i igara, iako ima samo dvojezgreni procesor i 1 GB RAM-a.

Tu se jasno vidi prednost optimizacije operativnog sustava za vrlo mali broj hardvera. Slično vrijedi i za Windows Phone,8.1 koji radi savršeno glatko, no kako uskoro stiže Windows 10, to trenutno i nije važno. Nadamo se samo da će i desetka biti tako fino optimizirana…

Kvaliteta fotoaparata

Iako trenutno najbolje kamere imaju top modeli Android telefona (Samsung S6, LG G4) oni su tek za nijansu bolji od iPhone 6 i boljih Microsoft (Nokia) Lumia mobitela. Upravo je Nokia godinama bila u vrhu po kvaliteti fotografija zbog izvrsne optike, softvera i naprednih senzora a i Apple je tu negdje. Jeftiniji Andorid telefoni imaju znatno slabije kamere, koje se ne mogu mjeriti sa spomenutim teškašima.

Pripazite: broj piksela nije mjerilo kvalitete. iPhone 6 ima samo 8 MP, no niti jedan Android mobitel rezolucije 13 MP ne radi bolje fotografije od Applovog mobitela, a posebice ne modeli sa 8 MP. Tek najbolje 16 MP kamere na Androidu nadmašuju iPhone, i to ne uvijek i u svim uvjetima.